Antropia Cultuur- en congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen
www.antropia.nl
In het midden van Nederland naast station Driebergen-Zeist en de A12, in een groene oase, ligt Antropia, het duurzaamste cultuur- en congrescentrum van Nederland.
Bij Antropia geloven we dat alles met elkaar in verbinding staat en dat vooruitgang mogelijk is wanneer mensen zich onderling verbonden voelen. Het gevoel van verbondenheid wordt sterker wanneer mensen bijeenkomen. We bieden een professionele accommodatie waar geïnspireerde ontmoetingen kunnen plaatsvinden in een gastvrije sfeer die aandacht, vertrouwen en duurzaamheid ademt.
De zoektocht
Ik kwam 25 jaar geleden in contact met een biologisch-dynamische boer uit Vaassen die langs kwam met een kratje groenten waarvan hij wilde dat ik ze eens zou proberen. ‘Er zaten allemaal groenten in die ik in die tijd niet goed kende: peterseliewortel, palmkool, schorseneren, kardoen, wortelpeterselie, topinamboer.’ Twee weken later belde de boer om te vragen wat ik ervan vond. ‘Ik was het helemaal vergeten, maar beloofde hem er alsnog naar te kijken. Tot mijn grote verbazing zagen de groenten er na twee weken nog hartstikke goed uit dus ik ben ermee gaan koken. Die smaak zal ik nooit vergeten!’ Eric maakte een afspraak om zaken te doen, maar dat liep anders. In plaats van zaken te doen nam de boer hem mee voor een rondleiding over de boerderij. ‘Ik vond het er in eerste instantie maar een rotzooitje – ik begreep pas later dat dat bewust was om de biodiversiteit te bevorderen.’ De boer nam hem mee naar de bijen en de mestplaat, terwijl hij ondertussen over Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie vertelde. ‘Na afloop was ik zo onder de indruk dat ik alles over Steiner wilde weten. Nu 25 jaar later op Antropia komt Steiner weer levensecht terug in de filosofie.
Wat heeft de wereld nu nodig?
‘We moeten terug naar de intelligente eenvoud van onze natuur: wat heb jij echt nodig, welke maatstaf neem je aan? Om dat te ontdekken moeten we durven voelen. En dat voelen moeten we weer leren door ons eerst te ont-wikkelen – los te komen van alle oude patronen, zodat we de spoel opnieuw kunnen opladen.’ Biodiversiteit op je Bord kan een van die aanjagers zijn merkte ik al tijdens een bijeenkomst, daar waar producenten en koks samen aan het sparren waren. Dat geeft mij energie, en dat merk je door extra kritisch te kijken en alert te zijn op wat we zelf nu op ons menu voeren. Dat is voor een heel groot deel al biologisch, maar we zijn nu echt al producten aan het vervangen voor nog meer lokale producten. Daar wordt iedereen blij van en het geeft nieuwe energie doordat je echt met zinnige zaken bezig bent.